Bli egenföretagare – skriv en bok

Många drömmer om att bli författare men tycker att det verkar alldeles för svårt eller krångligt att faktiskt förverkliga sin dröm. Men det behöver faktiskt inte vara särskilt svårt att bli författare.

SkrivmaskinDet allra viktigaste man behöver är bra fantasi. Man behöver även ha flyt i sitt skrivande och tycka att det faktiskt är roligt att skriva för att komma någon vart. Resten går att lära sig genom att göra lite research via nätet.

På internet hittar du dessutom flera företag som ger ut böcker. På Vulkanmedia kan vem som helst få sin alldeles egna bok tryckt. Den som ger ut sin egen bok blir i praktiken en egenföretagare – det blir i praktiken du som är ansvarig för att marknadsföra din bok då du inte har ett förlag i ryggen som sköter den biten åt dig.

Hur kommer man igång?

För att komma igång med skrivandet av sin bok behöver man först och främst komma på en handling. En del människor har redan en handling i tanken när de går i författartankar och vill skriva en bok om en viss händelse som de har varit med om i sitt liv. Andra vill skriva något helt fiktivt och använda sin fantasi för att skapa en spännande historia. Till en början räcker det att man har en väldigt enkel idé. Man kan komma på en helt slumpmässig händelse eller en intressant karaktär och sedan spinna vidare på idén.

Vad är viktigt att tänka på?

Hela utgivningskedjan blir ditt ansvar så det är viktigt att ha koll på de olika stegen. Du bör ha en budget och dessutom bör du vara bekant med din marknad. Gillar du att skriva vampyrromaner? Läs då många sådana och lär dig vad som gör att de säljer. Hitta din målgrupp och marknadsför din bok direkt till dem. Här är nätet en fantastisk resurs – du hittar många forum och bloggar som kan hjälpa dig att sprida ryktet om din bok.
Kort sagt, självpublicering skiljer sig inte mycket från ”vanligt” företagande.