Ergonomi för kontoret

Ordet ”ergonomi”‘ kan ha en lite torr och tråkig klang, men betydelsen av det är desto viktigare. Ergonomi handlar om hälsa och livskvalitet. Det handlar om att leva ett långt och njutbart liv, utan förslitningsskador och lidande som kan undvikas.Även om ergonomi finns överallt i vardagen så är det kanske främst om ergonomi på arbetsplatsen som vi pratar. Trots allt är det på jobbet som många av oss tillbringar en tredjedel av livet. Därför vill vi säkerställa att den tiden blir en positiv och behaglig upplevelse, psykiskt såväl som fysiskt. Och det är bland annat där ergonomin kommer in i bilden.

Olika faktorer

Ergonomi på arbetet består av flera olika komponenter, beroende på typ av företag, layout och antal anställda bland annat. Något som alltid bör omtalas är detta med att lyfta rätt, även för dig som inte är kroppsarbetare. Tänk på att utföra alla lyft på din arbetsplats med god teknik. Samt att ta hjälp av varandra vid behov. En annan aspekt är möjligheten att stå och arbeta vid skrivbordet, vilket främjar muskelaktivitet och styrka. Där blir höj- och sänkbara skrivbord en nyckelprodukt. Men även någon typ av avlastande matta att stå på, för att skona leder, som knä och höft.

Ljud och ljus

Ljudmiljön på arbetsplatsen kanske inte är det första du tänker på ur ett ergonomisammanhang. Men faktum är att ljudnivå och möjligheten att arbeta ostört utgör viktiga faktorer för anställdas välbefinnande – samt inte minst för deras prestation och effektivitet. Idag tillverkas det därför avskärmande och ljudabsorberande möbler och accessoarer i allt större utsträckning. Därutöver är lokalens belysning värd att nämna, som ska vara tillräckligt stark, korrekt placerad samt behaglig och anpassad efter arbetsuppgifterna. På det viset undviks onödig ansträngning av ögonen, vilket också kan påverka hållning och nacke. Butiken Kontors-ergonomi.se har ett brett utbud av dessa typer av produkter, där allt kan beställas på nätet.