Starta en butik

butik

Drömmer du om att bli din egen chef samtidigt som du får ge liv åt din kreativitet och entreprenörskap? Att starta en egen butik är en lockande dröm för många, men oavsett om du har tagit steget till att börja processen eller behöver lite mer inspiration ska du fortsätta läsa – det är mycket att tänka på när man ska få igång en butik!

För att hjälpa dig på traven och underlätta processen så mycket som möjligt har vi sammanfattat det viktigaste som krävs för att få igång butiken.

Sortimentet och socialiseringen

Kunderna kommer sällan av sig själva, utan det krävs en del marknadsföring för att locka konsumenterna till butiken. Börja jobba med den redan från dag ett för att säkra en bred kundkrets – för trots allt är det dem som kommer att betala din lön och se till att du kan fortsätta hålla igång butiken. Har du förmågan att skilja din professionella person från din privatperson? Om inte är det nu du kommer få lära dig det, för med en vänlig inställning kommer du aldrig förlora.

Samtidigt är det viktigt att kombinera det sociala med ett roligt och någorlunda anpassat sortiment. Lista vilka produkter och varor du vill sälja efter butikens koncept och skapa sedan utbudet efter listan. Butiker med ett brett sortiment av specifika produkter går det ofta bra för, då kunder tycker om många valmöjligheter och tenderar till att handla mer. Väldigt ofta kan du bli återförsäljare till en rad olika varumärken, allt från bananer till kastruller till gasballonger. Du behöver bara hitta din butiks nisch för att få till det rätta utbudet!

Ekonomin och läget

Hur ser det ut runt omkring butiken? Se till att välja butikens läge som om du skulle välja något annat livsavgörande, typ universitetsutbildning. Många startar sitt företag i en lokal som råkar vara ledig utan att tänka efter om det är rätt läge för deras företag. Kommer rätt typ av kunder kunna spatsera förbi din butik? Kommer tillräckligt många spontana besökare gå förbi butiken? Tänk helst flera gånger före när det gäller såväl läget som ekonomin innan du börjar, så kan du sova gott. Sätt dig noggrant in hur en butiks ekonomi fungerar och testa dig själv för att se till att du verkligen förstår vad du pratar om när det handlar om just detta. För om inte du gör det, vem ska då göra det?