Starta företag

Vill man starta eget företag har det i princip aldrig varit enklare än idag. Dock finns det så klart en del saker man måste tänka på.

Starta eget företagFörst och främst bör man tänka igenom vilken bolagsform man ska ha på sitt företag. Det vanligaste om man har tänkt sig att det endast är en själv som ska vara verksam i företaget är att man bildar en så kallad enskild firma. Som enskild näringsidkare är man ingen juridisk person, utan man är personligt ansvarig för företagets ekonomi och dylikt.

Man kan även ha anställda i en enskild firma, dock måste man då registrera sig om arbetsgivare hos Skatteverket.

Vill man ansöka om F-skattsedel, som man behöver för att bedriva näringsverksamhet görs detta enklast på Verksamt.se. Detta kräver dock att man har någon form av e-legitimation, annars går det också bra att göra via en blankett, som finns att ladda ner på Skatteverkets hemsida. Där fyller man i samma uppgifter som man annars gör elektroniskt. Dessutom ska man registrera sig för moms, om man avser att bedriva momspliktig försäljning. Vad som menas med detta kan man läsa mer om på Skatteverkets hemsida. Generellt kan man säga att om man ska bedriva försäljning till kunder i någorlunda omfattning krävs momsregistrering.

Efter att man fyllt i sina uppgifter skickar man in blanketten till Skatteverket. Det tar ungefär en vecka eller två att få sin blankett behandlad och få sitt registerutdrag hemskickat.

Efter det är det dags att börja fundera på hur man ska hantera sin ekonomi med betalningar och dylikt. Det enklaste är att öppna ett så kallat företagskonto för enskild firma som i princip alla banker erbjuder. Då ingår oftast även bankgiroanslutning, vilket kan vara praktiskt att ha om man i sitt företag vill ha möjlighet att fakturera sina kunder. Dessutom ser det proffsigare ut än om bara skriver sitt kontonummer på fakturorna.

Utöver bankgiroanslutning erbjuder även de flesta banker ett företagskort kopplat till kontot, vilket kan vara bra ifall man gör många inköp till sitt företag. Att öppna ett företagskonto för enskild firma kostar hos de flesta banker mellan 600 kr och 800 kr per år.